Bandenpijn

Banden pijn kan de gehele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen, maar meestal begint deze pijn als de baarmoeder snel aan het groeien is. De baarmoeder zit met zes banden vast aan het bekken, tussen het schaam- en heiligbeen. Het groeien van de baarmoeder kan een trekkerige pijn geven. Bandenpijn voelt als een stekende/scheurende pijn, vooral aan de zijkant van je buik en in de buurt van je liezen. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen aan het uitrekken zijn. Het kan helpen als je langzaam in plaats van plotseling beweegt.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking kan lastig worden opgemerkt als je zwanger bent. Regelmatig naar de wc gaan en een klein plasje doen komt tijdens de zwangerschap al voor dus vrouwen gaan er niet altijd mee naar de dokter omdat ze niet denken dat ze een blaasontsteking hebben. Toch is het van belang dat je er tijdig mee naar de dokter gaat, als de ontsteking niet verholpen wordt kan het zich gaan uitbreiden. Soms gaat een blaasontsteking ook vanzelf over maar meestal is dit niet het geval. Ga voor de zekerheid lang de dokter, je brengt dan een beetje ochtend urine mee en levert dit in bij de assistent. Zorg wel dat je huisarts op de hoogte is van je zwangerschap. Meestal krijg je antibiotica voorgeschreven, vraag de apotheker altijd of je deze medicijnen mag nemen als je zwanger bent.

belangrijk

  • Als je een antibioticakuur hebt voorgeschreven, neem dan tijdens deze kuur extra rust. Dit bevorderd je herstel en je pijn gaat sneller weg.
  • Drink extra veel water of bijvoorbeeld cranberry sap, dit is een goed drankje dat helpt bij een blaasontsteking.
  • Laat na het beĆ«indigen van je kuur je urine nogmaals controleren om te checken of de ontsteking echt over is.
  • - Stop nooit eerder met de kuur dan de dokter heeft aangegeven. De blaasontsteking kan dan snel weer terug komen ook al lijkt het of de blaasontsteking al over is.

Zwangerschapskalender

16 weken zwanger

Week 16: De foetus is in dit stadium ongeveer 15 centimeter lang en weegt gemiddeld 120 gram.

17 weken zwanger

Week 17: Je baby komt vanaf week 17 vet aan tot de geboorte om zich aan te sterken

18 weken zwanger

Week 18: Je kan in deze week of in de weken hierna een pret echo laten maken

19 weken zwanger

Week 19: De vettige substantie vernix wordt aangemaakt

20 weken zwanger

Week 20: cellen in de eirstokken of de testikels van je baby dalen in

21 weken zwanger

Week 21: Zwangerschapsstriemen (striea) en je baby kan de hik krijgen

zwangerschap.eu alle informatie voor, tijdens en na de zwangerschap

Voor de Zwangerschap

Zwanger worden

Tijdens de Zwangerschap

Emoties tijdens de zwangerschap