Welke voedingssupplementen mag je bij een zwangerschap blijven gebruiken?

Steeds meer Nederlanders maken gebruik van voedingssupplementen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel sporters, die voor het gebruik van deze supplementen kiezen na een intensieve training. Denk aan eiwitshakes, waarmee zij hun normale voedingspatroon aan kunnen vullen. De eiwitten zorgen ervoor dat spieren sneller zullen herstellen, waardoor de kans op blessures afneemt. Een blessure is vaak het gevolg van een overbelasting van de spieren, die te snel na een vorige training worden belast. De spieren zijn op zo’n moment nog niet hersteld, waardoor deze verder worden afgebroken. Hoe zit dit echter wanneer je zwanger bent? Mag je bij een zwangerschap nog steeds voedingssupplementen gebruiken? Wij zochten het voor je uit!

Gebruik van voedingssupplementen kan verstandig zijn

Het gebruik van voedingssupplementen tijdens je zwangerschap is niet alleen toegestaan in de meeste gevallen, het kan zelfs verstandig zijn. Houd er hierbij rekening mee dat voedingssupplementen in verschillende soorten worden aangeboden. Naast de supplementen met extra eiwitten voor sporters, worden er bijvoorbeeld ook supplementen met extra vitamines aangeboden. Juist deze supplementen met vitamines van Muscle Concepts zijn een slimme aanvulling op je normale voedingspatroon. Het kan de ontwikkeling van je baby stimuleren en zorgt er daarbij voor dat je zelf een goede weerstand behoudt. Let erop dat voedingssupplementen een aanvulling zijn op je ontbijt, lunch en diner. Ze kunnen deze maaltijden in geen geval vervangen.

Zorg voor een gezond voedingspatroon

Het is belangrijk om je niet alleen te richten op het gebruik van voedingssupplementen tijdens je zwangerschap. Zorg er bijvoorbeeld ook voor, dat je algehele voedingspatroon gezond en gebalanceerd is. Dit betekent dat je voldoende koolhydraten binnen moet krijgen om de dag door te komen, dat je voor minimaal twee stuks fruit per dag moet zorgen, enzovoorts. Ook voldoende vocht is essentieel! Het drinken van alcohol wordt hierbij logischerwijs sterk afgeraden. Op internet lees je meer over de voedingsmiddelen die je wel en niet tijdens je zwangerschap kunt nemen om de baby gezond te houden.

Verschillende vitamines en andere stoffen in supplementen

Zoals reeds beschreven werd, worden voedingssupplementen in tal van verschillende soorten aangeboden. Kies bijvoorbeeld voor een voedingssupplement met foliumzuur, om de ontwikkeling van de foetus te bevorderen. Het gebruik van voedingssupplementen met foliumzuur wordt aangeraden, vanaf het moment dat je stopt met het gebruik van de pil en andere anticonceptiemiddelen. Zo heeft je lichaam enige tijd om aan het middel te wennen en wordt de ontwikkeling van je baby vanaf het begin gestimuleerd. Onder meer de kans op een open ruggetje, een open gehemelte en een hazenlip wordt verkleind door foliumzuur. Het wordt afgeraden om foliumzuur langer dan zes maanden te slikken.

Naast foliumzuur is ook het gebruik van voedingssupplementen met vitamine D aan te raden. Ook deze supplementen mogen na het stoppen met anticonceptiemiddelen geslikt worden, om de ontwikkeling van je baby te stimuleren. Dankzij vitamine D wordt het calcium in je voeding beter door het lichaam opgenomen, waardoor je immuunsysteem verbeterd wordt. Niet alleen prettig voor je baby, maar ook voor jezelf!

Zwangerschapskalender

16 weken zwanger

Week 16: De foetus is in dit stadium ongeveer 15 centimeter lang en weegt gemiddeld 120 gram.

17 weken zwanger

Week 17: Je baby komt vanaf week 17 vet aan tot de geboorte om zich aan te sterken

18 weken zwanger

Week 18: Je kan in deze week of in de weken hierna een pret echo laten maken

19 weken zwanger

Week 19: De vettige substantie vernix wordt aangemaakt

20 weken zwanger

Week 20: cellen in de eirstokken of de testikels van je baby dalen in

21 weken zwanger

Week 21: Zwangerschapsstriemen (striea) en je baby kan de hik krijgen

zwangerschap.eu alle informatie voor, tijdens en na de zwangerschap

Voor de Zwangerschap

Zwanger worden

Tijdens de Zwangerschap

Emoties tijdens de zwangerschap