3 veel voorkomende lichamelijke kwaaltjes bij een zwangerschap

Een van de vervelende gevolgen van een zwangerschap zijn de lichamelijke kwaaltjes, die dit met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan pijnlijke voeten, hartkloppingen, een misselijk gevoel, enzovoorts. Het blijkt vaak behoorlijk lastig te zijn om deze kwaaltjes te verhelpen! Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen verkrijgbaar, waarmee lichamelijke kwaaltjes zo goed mogelijk voorkomen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan speciale zooltjes voor in je schoenen. Met deze zooltjes wordt er meer steun aan je hiel en enkel geboden, waardoor pijntjes aan je voet, kuit of scheenbeen voorkomen kunnen worden. Doordat je tijdens de zwangerschap zwaarder wordt, moeten dergelijke gewrichten een grotere klap opvangen bij iedere stap die je zet. De zooltjes bieden demping, die deze klappen enigszins neutraliseert.

Een pijnlijk gevoel in de bal van je voet

Tijdens een zwangerschap kun je te maken krijgen met een pijnlijk gevoel in de bal van je voet. Een dergelijke klacht is vaak het gevolg van de klappen die tijdens het lopen niet goed worden opgevangen, een verkeerde schoen, enzovoorts. Mogelijk staat je voet enigszins naar binnen, terwijl je schoen deze verkeerde houding niet compenseert. Een verkeerde houding hoeft echter niet het gevolg te zijn van een verkeerde manier van lopen, maar kan al bij je geboorte zijn ontstaan. Denk aan overpronatie tijdens het lopen, wat hier een voorbeeld van is.

Door een zooltje in je schoen te gebruiken wordt een dergelijke pronatie gecompenseerd, door extra ondersteuning te bieden aan dit deel van de voet. Klachten aan de bal van je voet worden op deze manier tegengegaan. Ga naar de website van Footactive om hier meer over te lezen!

Pijn aan de onderzijde van je rug

Ook kan een verkeerde loophouding een pijnlijk gevoel in je onderrug veroorzaken. Datzelfde geldt voor het aannemen van een verkeerde houding tijdens de werkdag. Het kan verleidelijk zijn om enigszins onderuitgezakt op een stoel te zitten, om je buik de ruimte te geven. Je voorkomt zo bijvoorbeeld dat je buik tegen het bureau zit, wat eveneens een pijnlijk gevoel kan geven.

Een verkeerde houding hoeft hier echter niet de oorzaak van te zijn! De baarmoeder zit met natuurlijke banden aan je rug, die deze naar voren trekken. Zo krijg je een holle rug, wat een pijnlijk gevoel in de onderrug en liezen kan veroorzaken. Door te blijven bewegen kunnen dergelijke problemen voorkomen worden. Goed schoeisel om je voeten is hierbij essentieel, zoals eerder beschreven werd.

Kramp in je kuitspieren tijdens de zwangerschap

Een derde vorm van lichamelijke pijn die tijdens de zwangerschap op kan spelen, is een verkramping van de kuitspieren. Wanneer deze pijn in de nacht opspeelt, kan dit het gevolg zijn van een tekort aan mineralen en zouten. Mocht je overdag te maken krijgen met verkrampte kuiten, dan kan dit ook veroorzaakt worden door verkeerd schoeisel. De klappen tijdens het wandelen moeten in dit geval opgevangen worden door je enkels en onderbenen, wat voor een belasting van de spieren zorgt. Door voor schoenen te kiezen met een goede demping, wordt de kans op deze krampen kleiner.

Zwangerschapskalender

16 weken zwanger

Week 16: De foetus is in dit stadium ongeveer 15 centimeter lang en weegt gemiddeld 120 gram.

17 weken zwanger

Week 17: Je baby komt vanaf week 17 vet aan tot de geboorte om zich aan te sterken

18 weken zwanger

Week 18: Je kan in deze week of in de weken hierna een pret echo laten maken

19 weken zwanger

Week 19: De vettige substantie vernix wordt aangemaakt

20 weken zwanger

Week 20: cellen in de eirstokken of de testikels van je baby dalen in

21 weken zwanger

Week 21: Zwangerschapsstriemen (striea) en je baby kan de hik krijgen

zwangerschap.eu alle informatie voor, tijdens en na de zwangerschap

Voor de Zwangerschap

Zwanger worden

Tijdens de Zwangerschap

Emoties tijdens de zwangerschap